Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi Hükümetlerarası Anlaşması Ankara’da düzenlenen bir törenle imzalandı. Ortadoğu ve Hazar doğalgaz rezervlerini Avrupa ülkelerine kadar taşıyacak olan Nabucco, enerjinin dünyaya arz edilmesinde Türkiye’ye önemli bir misyon yükleyeceği gibi, Erzurum’u da, stratejik öneme sahip bir enerji koridoru haline getirecek. Türkiye-İran ve Türkiye-Gürcistan sınırından başlayan Nabucco hattı, Erzurum’da birleştikten sonra doğalgazın Marmara Denizi üzerinden Avrupa ülkelerine taşınmasını sağlayacak. Projede kilit rol oynayacak olan Erzurum, 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco hattının doğalgazla beslenmesinde önemli bir buluşma noktası olacak.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishey, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai ve Romanya Başbakanı Emil Boc’un imza koyduğu ’nin 2014 yılında tamamlanması planlanırken, hattın bin 998 kilometrelik kısmı Türkiye’den geçecek.
TÜRKİYE’YE İKİ AYRI KOLDAN GİREN DOĞALGAZ, NABUCCO’YA ERZURUM’DA BAĞLANACAK
Nabucco Türkiye-İran ve Türkiye-Gürcistan sınırından başlayarak, iki ayrı hat halinde Erzurum’a kadar gelecek. Burada tek bir boru hattı olarak önce Çanakkale, ardından Marmara’ya kadar uzanacak. Marmara Denizi’ni geçtikten sonra Bulgaristan sınırına girecek olan Nabucco Doğalgaz Hattı, Bulgaristan sınırından sonra güneydoğu-kuzeybatı istikametinde, Romanya’ya daha sonra Macaristan ve ardından Avusturya’ya ulaşacak. Nabucco’nun toplum uzunluğu, Erzurum’da bulunacak olan besleme hatlarıyla birlikte 3 bin 300 kilometre olacak. Gürcistan sınırı ile Erzurum-Horasan arasındaki 226 kilometre ve İran-Horasan arasındaki 214 kilometrelik besleme hatlarıyla birlikte hattın bin 998 kilometrelik bölümü Türkiye’den geçirilecek. Erzurum’da Türkiye-İran Doğalgaz Hattı ile birleşecek olan Nabucco, yine yapımı düşünülen Trans-Kafkas Gaz Hattı ile bağlanarak, hem Orta Asya’yı, hem de Orta Doğu’yu gaz hatlarıyla çevreleyecek. Nabucco hattının, öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistan gazıyla doldurulması amaçlanırken, uzun vadede sisteme, İran, Irak, Mısır ve Rusya’nın da dahil edilmesi planlanıyor.
NABUCCO DOĞALGAZ BORU HATTI PROJESİ NEDİR?
Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Rusya’nın Ukrayna ile ulan her sorununda doğalgazı kesmesinden kaynaklanan sorunları tamamen ortadan kaldıracak. Avrupa’nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya’dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından desteklenen Nabucco, İran gazının da sisteme dahil edilmesiyle birlikte Avrupa ülkeleri için adeta bir çıkış kapısı olacak.
Projeyle, Türkmenistan ve Azerbaycan başta olmak üzere, Hazar bölgesi doğalgazının, Rusya atlanarak, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması amaçlanırken, hattın geçeceği ülkeler, projeye birer şirketle dahil oldular. Hattın geçtiği ülkelerden birer şirketin katıldığı proje kapsamında, “Nabucco Gas Pipeline International GmbH” adlıyla 2004’te Viyana’da bir şirket kuruldu. Bu şirkete eşit hisse ile BOTAŞ (Türkiye), Bulgargaz (Bulgaristan), Transgaz (Romanya), MOL (Macaristan), OMV (Avusturya) katıldı. 6’ıncı ortak ise, 5 Şubat 2008’de Alman RWE oldu. Toplum uzunluğu 3 bin 300 kilometre olacak hattın bin 998 kilometresi Türkiye’den geçecek. Ana hattın 392 kilometresi Bulgaristan, 457 kilometresi Romanya, 388 kilometresi Macaristan, 46 kilometresi de Avusturya’da yer alacak. Hat, terminal ülke Avusturya’ya kadar sırasıyla Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’dan geçecek. Hat tam kapasiteye ulaştığında yılda 31 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. Maliyeti 7.9 milyar Avro olarak olarak tahmin edilen projenin maliyetinin yüzde 30’u paydaşlar tarafından kendi öz sermayeleriyle karşılanacak. Bu da her ortak için 400 milyon Avro’luk yatırım anlamına gelecek. Albayrak Gazetesi
Hocam
ALLAH sizi gönlünüzdeki
başarıya sonuca ulaştırsın
Gönlünüze ve aklıniza
Saglık
Saygılarımla
Yusuf Hoş
Fatih Nurhan YAZ/ Ph.D
Nabucco doğal gaz projesi insanlara hayat gelmektedir, doğrudur bu bir hayaldir, gerçekleşince hayal olmaktan çıkar.
Şimdi bu boru hattı çevreye vereceği zararlar biliniyormu sorusu çıkıyor. Dünyadaki mevcut çelik spiral boru sistemi kullanılacaktır. Bu teknoloji tüm bölge ülkelerinden geçen hat civarında büyük çaplı çevre kirliliği oluşacaktır. Dünyada yapılan ölçümlerde doğal gaz ve ham petrol boru hatlarında yapılan radyonson ölcümleri yüksek boyutlu olarak ortadadır. Boru hatlarının yaydığı radyosyon yer altı sularını kirlettiği gibi ayrıca tarım alanlarına büyük zarar vererek gıda kirliliğine neden olmaktadır. Ayrıca polyetilen kaplamayı yer altı canlıları yiyerek yer altı canlılarının nesillerine zarar vermekte eko sistemi bozmaktadır.
Dünyada artık bu teknoloji bitmiştir, kimse artık siyasi kararlar vererek toprak ve su kirliliğini görmeden boru hattı yapamaz, Avrupa enerji alacak diye Türkiye topraklarını kimse kirletemez.
Nabucco doğal gaz projesi çevreci şekilde yapılabilinir, AVEDAS Türkiyede Kars, Diyarbakır, Ceyhan da 3 adet 20 milyon ton kapasiteli çelik spiral seramik boru fabrikası yatırımını yapıyor.
Nabucco boru hattına AVEDAS çelik spiral seramik boru kullanılmadan bu hattı yapacak cesaretli ne devlet nede siyasi baskı olabilir. Ülkeler enerji istiyorlarsa çevreye zarar vermeden alacaklardır. AVEDAS çelik seramik kaplı boru teknolojisi içi seramik dış yüzeyi elektrolize kurşun,(Pb) tekrar 100-200 mm seramik kaplı boru kullanılmalıdır. Bu boru teknolojisi radyosyon yaymadığı gibi soğuk iklimlerde donya yapmayan termostat görevi yapmaktadır. Ayrıca normal çelik borudan 3 kat basınca dayandığı için yüksek seviyeli gaz sevkiyatı yapılması söz konusudur.
Ayrıca boru hattına bakım gerekmeden binlerce sene bu hat işlevini yapmış olacaktır. Deprem, yangın ve savaşlarda uçak radarları tespit edemeyecek ulusal enerji güvenliği sağlanmış olacaktır. Terör durumlarında patlama riskleri azalacaktır.
Ayrıca boru döşemesindeki harfiyat azalarak çevre kirliliği önlenecek, harfiyatta ve boru altına kum gömme maliyeti ortadan kalmış olacaktır. AVEDAS boru teknolojisi ile gaz boru hattı maliyetinde % 30 maliyet düşmüş olacaktır.
Yatırım maliyeti düştüğü gibi ayrıca gaz sevkiyatı yatırımla 2 kat basınçtan dolayı artmış olacaktır.
AVEDAS çelik spiral seramik boru teknolojisi, dünyanın en büyük teknolojisidir, AVEDAS seramiğinin 1 m3 180 kğ dır boru nakliyesi hafif olması, bu seramik uzay mekiklerinde kaplama olarakta kullanılan NANO teknolojidir.
AVEDAS boru teknolojisi dünyadaki tüm su hatlarında kullanılmak zorunda dünya devletleri kalacaktır. Dünyadaki boru sistemleri ve teknolojileri artık bitmiştir.
Bu boru teknoloji ile dünyadak yüksek gelirim hatları ve kablo ordadan kalkarak boru içindeki iyon yüklü su ve je ile elektrik nakil hatları kullanılarak dünya % 20 hava akımlarından kaybettiği elektrikte tasarruf yapmış olacaktır.
Türkiyede bazı dangalak ve ahmaklar AVEDAS bu basit projesi ve teknolojisi ile Avrupa Birliğini satın alacağını hale görmemişlerdir. Tüm dünya bu teknolojiyi istemektedir, dünyadaki enerji hatları, elektrik hatları, içme suyu boruları atık su boruları bu boru teknolojisi ile yapılmak zorunda dünya devletleri kalmıştır.
AVEDAS gülenler 20 milyon ton kapasite dünyanın bir dişini dolduramaz AVEDAS dünya ülkelerinde 25 yıl içinde 100 milyon ton kapasiteli tesisleri kurmak için planlamıştır. Dünya ülkelerinden büyük talep doğmuştur.
Şimdi soruyorum Nabucco hangi boruyu kullanacak AVEDAS çelik piyasasını eline alınca çelik bulurda bu hattı yapar sorusu çıkıyor. Bu gün bir çok banka ve banker hisselerini satarak çelik sektörünü kapatıyor. Çelik tonu 2000 € yükselecek 3 yıl içinede AVEDAS dünya atık ve çevre su yatırımlarında 300 milyon ton 25 yıl içinde çelik kullanılacaktır.
Nabucco boru hattının maliyetlerini hesaplayanlar dünya ekonomi stratejilerini göz önüne almalıdır, maliyetler 2 kat artacaktır. Ayrıca petrol fiyatları 3 yıl içinde yükselecektir.
Teknoloji üreten şirketler ve devletler kazanırda bizim ülkenin ahmak ve dangalakları önce okumasını bilseler Türkiye kazanacaktır.
http://www.avedasgroup.com – avedasholding.com sitelerine girip ÇEVRE ve yatırım raporlarına baksın okusunlar sonra boru hattı hayallerini gerçekleştirsinler.
Saygılarımla
Fatih Nurhan YAZ/Ph.D